Of u nu wel of niet een aandoening zoals diabetes type 2 heeft, velen van ons doen er alles aan om ervoor te zorgen dat onze bloedsuikerspiegels onder controle blijven. Uw bloedsuikerspiegel beïnvloedt zoveel aspecten van uw gezondheid, waaronder uw hormonale systemen, hartgezondheid, hersenfunctie. Zoals je misschien al weet, kunnen voedings- en levensstijlfactoren een grote invloed hebben op hoe ons lichaam suiker verwerkt, en wanneer we proberen onze niveaus te beheersen, is het eten en vermijden van bepaald voedsel cruciaal. Hoewel witte koolhydraten vaak de vijand van de bloedsuikerspiegel worden genoemd, toont nieuw onderzoek aan dat aardappelen misschien niet zo slecht zijn als ons eerder is verteld.

Aardappelen voor diabetes en bloedsuiker

Traditioneel wordt geadviseerd dat degenen die hun bloedsuikerspiegel proberen te beheersen, voorzichtig zijn met het consumeren van koolhydraatrijk voedsel, inclusief groenten zoals aardappelen. Aardappelen bevatten veel zetmeel en hebben daarom een ​​hogere glycemische index. Dit betekent in feite dat die zetmelen gemakkelijk en snel worden omgezet in suiker in de bloedbaan, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Maar hoewel ons is verteld dat we uit de buurt van het zetmeel moeten blijven, toont nieuw onderzoek aan dat aardappelen een veilige aanvulling kunnen zijn op een bloedsuikervriendelijk dieet.

Voor de nieuwe studie , die werd gepubliceerd in het tijdschrift Klinische voeding , voltooiden 24 volwassenen met diabetes type 2 vier experimentele onderzoeken waarin ze specifieke maaltijden aten tijdens het avondeten. De diners bevatten ofwel gekookte aardappelen, geroosterde aardappelen, gekookte aardappelen die 24 uur werden gekoeld, of basmatirijst met een lage GI, samen met ander voedsel. De maaltijden waren samengesteld uit 50 procent koolhydraten, 30 procent vet en 20 procent eiwit.



Volgens de resultaten hadden proefpersonen die de avondmaaltijd aten, inclusief aardappelen zonder vel, een lagere bloedglucoserespons 's nachts in vergelijking met degenen die een maaltijd aten met basmatirijst met een lage GI. De auteurs van het onderzoek concludeerden dat aardappelen daarom geschikt kunnen worden geacht voor personen met diabetes type 2 (of iedereen die probeert de bloedsuikerspiegel onder controle te houden) wanneer ze worden geconsumeerd als onderdeel van een gemengde avondmaaltijd.

Andere factoren

Bij het overwegen van deze resultaten is het belangrijk om de totale voedingssamenstelling van de maaltijden die werden gegeten te noteren, aangezien de onderzoekers niet alleen testten hoe de bloedsuikerspiegel werd beïnvloed door alleen aardappelen te eten. De GI-index is over het algemeen een handig hulpmiddel, maar het geeft alleen weer hoe een levensmiddel de glucosespiegels kan beïnvloeden wanneer het alleen wordt gegeten.

Wat u echter eet, zijn uw zetmeelrijke koolhydraten met heeft wel invloed op wat er met uw bloedsuikerspiegel gebeurt. Onderzoek toont aan dat zowel vetten als eiwitten kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Eiwit heeft getoond om de spijsvertering te vertragen en pieken in de bloedsuikerspiegel na de maaltijd te voorkomen. evenzo, andere studies hebben aangetoond dat het eten van een dieet dat rijk is aan enkelvoudig onverzadigde of meervoudig onverzadigde vetten, ook helpt om de bloedsuikerspiegel beter onder controle te krijgen. Eén zelfs specifiek gevonden dat het eten van een maaltijd met deze gezonde vetten en aardappelen resulteerde in een lagere bloedsuikerspiegel bij diabetespatiënten.

Dus als je probeert je niveaus onder controle te houden, is het toevoegen van aardappelen aan je maaltijden, zo blijkt, niet zo'n slechte zaak. Zorg er wel voor dat die maaltijden in balans zijn met magere eiwitten zoals vis of kip, en gezonde vetten zoals avocado's of olijfolie. En als dit nieuws jou net zo enthousiast maakt als ons, kijk dan eens deze hack voor het maken van de knapperigste ovengeroosterde aardappelen !