Meel is een van de meest voorkomende pantry-nietjes die er zijn, en toch is er een simpele vraag die veel mensen niet kunnen beantwoorden: vervalt bloem? Het korte antwoord is ja, maar er is nog veel meer dat u moet weten.

Wanneer vervalt meel?

Hoewel meel een ongelooflijk lange houdbaarheid heeft in vergelijking met andere producten die je in de supermarkt vindt, is het: op zijn verst in de eerste drie tot acht maanden nadat het is gekocht.

Het zal een dag na dat datumbereik niet plotseling onbruikbaar worden, maar na dat moment kunt u incrementele verschuivingen beginnen op te merken. De moleculaire structuur begint langzaam af te breken, en het kan muf gaan smaken en anders dan normaal reageren op andere ingrediënten, waardoor het in sommige gevallen moeilijker wordt om mee te koken of te bakken.Wat gebeurt er als het slecht gaat?

Wanneer meel begint te vervallen, kan het vaak een licht zure smaak aan wat je ook kookt of zelfs tot klonten ontwikkelt in plaats van de gladde textuur te behouden.

Wat nog belangrijker is, is het feit dat sommige bloem na een bepaald punt beschimmeld wordt - vooral als het niet goed ergens droog wordt bewaard - en je wilt niet per ongeluk schimmel in je eten koken of het binnenkrijgen. Als dit echter gebeurt, is het goede nieuws dat de situatie waarschijnlijk niet levensbedreigend zal zijn, maar je zult er zeker niet van genieten om iets zuurs te proeven of later buikpijn te krijgen!

Hoe kun je zien of meel is verlopen?

Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om je bloem te beschermen en in de gaten te houden of het slecht gaat. Zorg er eerst en vooral voor dat je het in een luchtdichte container of pot afsluit, zodat er geen extra vocht in komt, wat het houdbaarheidsproces kan versnellen. Bewaar het in een koel, droog en donker deel van uw keuken dat niet in direct zonlicht staat om voortdurende blootstelling aan hitte te voorkomen.

Houd er rekening mee dat volkoren en ander natuurlijk meel (zoals kikkererwten of amandel) zal sneller bederven, terwijl meel voor alle doeleinden of wit meel de neiging heeft langer mee te gaan vanwege de hoeveelheid meer verwerkt ze zijn om hun houdbaarheid te verlengen. Je kunt het ook maximaal een jaar in de vriezer bewaren als je weet dat je het niet snel nodig zult hebben.

Geef je bloem ten slotte af en toe een blik en een vleugje, vooral als je weet dat je de eerste versheidsperiode van drie tot acht maanden voorbij bent. Als het meel er verkleurd uit begint te zien in vergelijking met toen je het kocht, of als het een beetje zuur of zelfs ranzig ruikt, kan het tijd zijn om het weg te gooien en vers te beginnen.

Hoewel het misschien lastig lijkt om zo'n alomtegenwoordige voorraadkast bij te houden die nooit lijkt te veranderen, zal je eten je dankbaar zijn!