We zijn er allemaal geweest: wanhopig staren in de hals van een wijnfles, ons afvragend waarom de kurk vandaag besloot te kraken en een kanonskogel te maken tot in de diepten van onze kostbare vino. Eerst denk je: 'Oké, ik gebruik gewoon een papieren handdoek om de kruimels eruit te krijgen', maar we weten allemaal dat dit leidt tot een onbevredigende smaak van kurkwijn, gemengd met net genoeg doorweekte stukjes keukenpapier om je grap. En als u denkt dat een koffiefilter helpt, is dat niet zo.

Als je dit weekend echt een zoek- en reddingsmissie voor kurk wilt vermijden, moet je nadenken over hoe je je wijn bewaart. Dat klopt: er is een reden waarom wijn in wijnrekken wordt bewaard.

Flessen wijn moeten horizontaal worden bewaard om de wijn in contact te houden met de kurk en te helpen voorkomen dat de kurk uitdroogt, wijncriticus en schrijver Joanna Simon vertelde Cosmopolitan .Als een wijnkurk uitdroogt, wordt hij broos, waardoor hij een vaste plek krijgt in de hals van je wijnfles. En zelfs als het je lukt om het er in één stuk uit te trekken, zullen er op de een of andere manier nog steeds een paar kleine stukjes kurk in je wijn rondzweven.

Kurken kunnen met de jaren brokkelig en brokkelig worden - omdat het een natuurlijk product is, Simon toegevoegd. Kurken zijn niet alleen kwetsbaar, zwak en vatbaar voor uitdroging als ze verkeerd worden bewaard, maar zijn ook gevoelig voor: wat gereedschap dat u gebruikt om ze eruit te trekken. Slechte kurkentrekkers, met een scherpe afgeschuinde rand, in plaats van een gladde, ronde, hebben meer kans om kurken te breken.

Wat is gekurkte wijn?

De uitdrukking gekurkte wijn wordt vaak gebruikt om wijn te beschrijven die slecht smaakt of ruikt, maar in werkelijkheid heeft de uitdrukking betrekking op de kurk zelf.

De meeste wijnen met kurk, waaronder de meeste van de slechtste, meest muf ruikende wijnen, zijn het resultaat van het feit dat de kurk is besmet met een zeer krachtige chemische verbinding die bekend staat als TCA, legde Simon uit. Dit gaat van de kurk naar de wijn. De belangrijkste manier waarop het in de kurk komt, is wanneer de kurk wordt verwerkt en wordt behandeld met gechloreerde antischimmelproducten.

Volgens de Wijn Instituut , TCA - wat staat voor trichlooranisol - wordt gedefinieerd als de natuurlijke verbinding die op hogere niveaus 'muffe' smaken en aroma's kan geven aan wijnen, andere dranken en voedingsmiddelen. Klinkt een stuk grover als het is uitgeschreven, nietwaar?

Helaas kunnen we niets doen aan een gekurkte wijn; als een wijn eenmaal is gekurkt, is hij helaas voor altijd verpest. Maar we hebben een manier om het probleem te omzeilen: koop wijn met een schroefdop! En als je een speciale fles hebt die je bewaart, vergeet dan niet om hem horizontaal te houden.

Meer van EERST

Houd je huis fris met deze Cotton Ball Life Hack

Maak ELK paar schoenen waterdicht met dit schokkende item dat je al hebt

Deze geniale truc rijpt bananen in enkele minuten