Steek je hand op als je je ooit hebt afgevraagd hoe je een oven moet schoonmaken - en doe het snel. Dit huishoudelijke apparaat kan behoorlijk vies worden, dankzij alle morsen, kruimels en ander vuil dat elke keer dat je kookt achterblijft. Combineer die taaie keukenrommel met de hoge temperaturen van een oven, en je hebt het perfecte recept voor verhard, aangekoekt vuil dat een uitdaging kan zijn om te verwijderen - waardoor de vraag hoe je een oven moet schoonmaken een hoofdpijn is die de meesten van ons proberen te vermijden .

Gelukkig hebben we uw gids voor het effectief reinigen van een oven zonder veel tijd te kosten. We hebben ook informatie voor iedereen die wil leren hoe de ergste gemorste ovens kunnen worden schoongemaakt. Bovendien heb je niet eens speciale schoonmaakproducten of gereedschap nodig. Eigenlijk staat alles wat je nodig hebt om je oven schoon te maken al in je keukenkastjes. Vergeet de harde huishoudelijke schoonmaakmiddelen; deze briljante schoonmaaktrucs klaren de klus en houden de lucht in uw huis veilig en fris. Met een beetje tijd en moeite kan je oven in een mum van tijd veeg- en vlekvrij zijn. Laten we nu aan het werk gaan!

Hoe maak je een oven snel schoon?

Hoe lang duurt het om een ​​oven schoon te maken? Zoals elke huisgodin weet (kom op, geef jezelf een beetje krediet!), is een oven een uitstekende plek in huis voor het verzamelen van moeilijk bereikbare vuil en opgedroogde gemorste vloeistoffen. In het verleden bent u misschien met het apparaat naar de stad gegaan en hebt u het als een gek geschrobd met sprayreinigers en zeep - zonder ooit die rommelvrije, zo goed als nieuwe staat te bereiken die u wilt. Tijd om die oude manieren te vergeten: het schoonmaken van je oven is een stuk eenvoudiger dan het lijkt.oven met vuile, aangekoekte vlek

(Photo Credit: Getty Images)

Hoe eenvoudig? Laten we beginnen met het feit dat de perfectezachte reinigervoor je oven staat al in je keuken: een combinatie van water,bakpoeder, en azijn. Behalve een mengkom, een oude lap en een spons, is dat eigenlijk alles wat je nodig hebt.

Er zijn misschien lezers die zich afvragen hoe je een ovendeur schoonmaakt, hoe je een ovenrek schoonmaakt of hoe je een ovenraam schoonmaakt - en we hebben goed nieuws voor je: deze eenvoudige reinigingsmethode werkt voor al het bovenstaande. Als het gaat om wat je moet gebruiken om een ​​oven schoon te maken, is een eenvoudig, doe-het-zelf mengsel van zuiveringszout, water en azijn veilig om te gebruiken in alle delen van je oven en zal je oven schitteren met minimale inspanning.

Hoe maak je een oven schoon met zuiveringszout?

Heb je je baking soda al klaar? Maak je geen zorgen, je hoeft geen schoonmaakprofessional te zijn om dit apparaat weer in topvorm te krijgen. Stap voor stap laat deze onfeilbare lijst met instructies u precies zien wat u moet doen om uw oven schoon te maken met zuiveringszout.

met de hand roerende baking soda-pasta voor reiniging

(Photo Credit: Getty Images)

Stap 1: Verwijder de rekken. Allereerst: u moet de rekken verwijderen om de klus te klaren. (Ovenrekken ook vuil? Ga naar dat gedeelte hieronder om de ovenrekken schoon te maken.)

Stap 2: Meng een pasta van zuiveringszout. Meng in de mengkom een ​​half kopje baking soda met een paar eetlepels water. ( Opmerking: Mogelijk moet u de hoeveelheid aanpassen op basis van hoe groot uw oven is. ) Wanneer je een consistentie hebt bereikt waarin je een smeerbare pasta hebt, begin deze dan in de oven te verdelen. Je wilt het overal in het interieur hebben, behalve de verwarmingselementen.

Stap 3: Wacht. Laat het mengsel minimaal 12 uur een nacht in de oven staan. Verwacht dat de baking soda bruin wordt. Dit is normaal, dus geen paniek.

Stap 4: Gebruik de azijn. Verspreid de volgende dag voorzichtig azijn over het oppervlak en laat het reageren met de pasta, waardoor het vuil veel gemakkelijker te verwijderen is. Als je wilt, kun je proberen het meeste vuil weg te schrobben zonder de azijn om minder te gebruiken, en dan gewoon azijn gebruiken voor eventuele overgebleven resten.

Dat is het! Terwijl veel mensen wetenzuiveringszout helpt bij afvallen, het kan een eye-opener zijn dat het een topkeuze is voor wat te gebruiken om een ​​oven schoon te maken - en het is absoluut een game-changer.

Bonustip: als u op zoek bent naar een nog snellere manier om uw oven schoon te maken, plaats dan na het koken een pan met kokend water op het onderste rek. Wacht 30 minuten en veeg de overgebleven resten vervolgens af met een vochtige doek.

Hoe maak je een oven schoon met citroen?

Een oven natuurlijk schoonmaken is super eenvoudig en effectief. En omdat citroenen en andere citrusoliën geweldig werken op vet, heb je voor deze truc alleen maar twee citroenen, een beetje water, een ovenschaal en een schuursponsje nodig, zoals Scotch-Brite's Heavy Duty schuursponsjes ( Koop op Amazon, $ 10,18 ).

vrouw die citroenen op snijplank snijdt

(Photo Credit: Getty Images)

Snijd eerst je citroenen doormidden en pers de sappen in een ovenschaal. Als je het droog hebt geperst, plaats je ook de resterende citroenschillen in de schaal. Vul de schaal voor 1/3 met water en plaats deze in de oven. Bak het 30 minuten op 250 graden Fahrenheit.

Leun dan achterover en ontspan! Naarmate het water en het citroensap opwarmen, zullen de dampen zich aan het vuil gaan hechten, waardoor het los genoeg wordt om weg te vegen.

Als je 30 minuten voorbij zijn, verwijder je de schaal en laat je de oven afkoelen. Nadat de oven is afgekoeld, gebruikt u een schuursponsje om alles weg te schrobben. (Pro-tip: gebruik een spatel om grotere, klonterige brokken te verwijderen.)

Gebruik het resterende citroenwater om het vuil weg te spoelen tijdens het schrobben. Blijf afsponzen tot je oven schoon is. Droog vervolgens af met een handdoek.

Houd er rekening mee dat de oven tijdens dit proces rookt. Wees voorzichtig en zet de ovenventilator aan en open een raam.

Hoe maak je een zelfreinigende oven schoon

Als je een zelfreinigende oven hebt gekocht, gefeliciteerd! Je bent halverwege.

man pronkt met nieuwe oven aan vrouw

(Photo Credit: Getty Images)

Eerst moet je alle ovenrekken, folie en al het andere dat uit de interne oven kan worden verwijderd, verwijderen. Spuit geen reinigingsmiddel in de oven en plaats de folie en wasrekken in de gootsteen.

Zodra je naar de kale botten van je oven kijkt, zet je de zelfreinigende schakelaar aan. Zelfreinigende cycli duren meestal drie uur. Omdat de oventemperatuur tijdens deze cyclus extreem heet wordt, mag je verwachten dat de oven rookt.

Als de cyclus is afgelopen, laat u de oven een paar uur afkoelen. Veeg vervolgens met een vochtige doek of spons de as en ander vuil van de binnenkant van de oven. Let vooral op de afdichtingen en de voorkant van de ovendeur, aangezien deze gebieden niet worden gereinigd door de zelfreinigende cyclus. Deze plekken maak je eenvoudig schoon met een vochtige doek en waterstofperoxide.

Hoe maak je een glazen ovendeur schoon?

Als je dacht dat het schoonmaken van de oven makkelijk was, dan zul je deze snelle tip voor het schoonmaken van een glazen ovendeur geweldig vinden. Voeg gewoon een klein beetje water toe aan 1/4 kopje zuiveringszout en meng tot een dikke pasta. Open vervolgens de deur en verdeel de pasta met een spons over het binnenste glas. Laat het mengsel 20 minuten staan ​​en veeg het dan af met een vochtige spons. Werk af door te polijsten met een papieren handdoek en altviool! Het glas van uw ovendeur is weer zo goed als nieuw.

Hoe ovenrekken in de badkuip te reinigen?

De meeste ovenrekken kunnen in de gootsteen worden gewassen met afwasmiddel en water. (Slechts sommige ovenrekken zijn vaatwasmachinebestendig, dus raadpleeg de handleiding van uw oven als u die reinigingsroute wilt volgen.) Maar aangezien het gebruik van uw gootsteen een uitdaging kan zijn vanwege ruimtegebrek, is een gemakkelijkere optie uw badkuip of een plastic vuilniszak.

Vul eerst het bad met zeer heet water, net genoeg om de ovenrekken te bedekken. Voeg maximaal 1/2 kopje afwasmiddel toe (of maximaal 3/4 kopje wasmiddel). Een nacht laten zitten. Als alternatief kunt u bakpoeder over de ovenrekken strooien en ze vervolgens overgieten met azijn. Zodra het schuimen stopt, dompelt u de rekken onder in een bak met heet water en laat u ze een nacht staan.

Graaf 's ochtends door je doos met oude schoonmaakspullen en vind een oude theedoek om de rekken te schrobben en eventueel aangekoekt vet en vuil te verwijderen. Voor echt hardnekkige stukjes kan een oude tandenborstel helpen bij het schoonmaken: strooi zeezout op de oude tandenborstel om het schrobben schurender te maken en borstel voorzichtig de moeilijk schoon te maken plekken. Spoel de rekken daarna grondig af alvorens ze terug in de oven te plaatsen.

Als alternatief voor het gebruik van uw badkuip om ovenrekken schoon te maken, kunt u de ovenrekken ook in een ongebruikte vuilniszak met een 1/2 liter ammoniak plaatsen. (Waarschuwing: misschien wilt u dit buiten doen, of in een goed geventileerde ruimte met veel open ramen en zelfs een ventilator.) U moet ook een masker dragen om uzelf te beschermen tegen de agressieve dampen van ammoniak. Sluit de zak en laat een nacht staan. Spoel de rekken 's morgens grondig af en plaats ze terug.

handreinigingsoven met roze washandje

(Photo Credit: Getty Images)

Kun je een oven schoonmaken met bleekmiddel?

Ja, maar we raden het niet aan. Het algemene doel van het gebruik van bleekmiddel is ofwel om te desinfecteren, zoals bij het doden van bacteriën of schimmels, ofwel om kleur te verwijderen of de reinigingsefficiëntie van bepaalde wasmiddelen te verhogen. Voor het reinigen van een oven kun je beter een oplossing gebruiken die speciaal is ontworpen om vet en gehard voedsel te verwijderen, zoals een commerciële ovenreiniger of het hierboven beschreven doe-het-zelf mengsel van zuiveringszout en azijn.

Als u besluit uw oven schoon te maken met bleekmiddel, gebruik dan slechts een kleine hoeveelheid en verdun deze met minimaal vier delen water. Zorg er vervolgens voor dat u de oven grondig spoelt voordat u warmte in uw oven gebruikt. Het is belangrijk op te merken: bleekmiddel voor huishoudelijk gebruik (natriumhydroxide) wordt technisch gezien niet als bijtend of giftig beschouwd, zelfs niet als het wordt ingeslikt, maar blootstelling aan bleekmiddel kan irritatie veroorzaken in de ogen, mond, longen en op de huid. Je moet ook de standaard volgen bleekmiddel veiligheidstips die je altijd zou gebruiken als je met bleekmiddel werkt voor een normale wasbeurt: in een goed geventileerde ruimte blijven en je ogen en huid beschermen.

Kun je Coca-Cola gebruiken om een ​​oven schoon te maken?

Er is een internetgerucht dat Coca-Cola (en andere frisdrankproducten) een fantastische reiniger zijn omdat het vet effectief kan verwijderen (en het is ook goedkoop en misschien gemakkelijk verkrijgbaar in uw koelkast). Maar voor ons klinkt het als een plakkerige, bubbelende ramp in wording. Dus, wat geeft?

Terwijl Coca-Cola een gemakkelijke huishoudelijke reiniger kan maken voor dingen als:koekjesbladenen vuile potten en pannen met aangekoekt vuil en vet, raden we niet aan om je oven schoon te maken. Het vereist nog steeds veel elleboogvet met een schuursponsje om de ergste vlekken te verwijderen, het bevat suiker en het is zeker een plakkerige oplossing. Je kunt veel beter zuiveringszout gebruiken om je oven schoon te maken, zoals hierboven beschreven.

Wil je nog meer handige schoonmaaktips? Check out of gidsen op hoe maak je een broodrooster schoon? , hoe kaarsenpotten schoon te maken? , hoe tapijt diep te reinigen? (zonder een stoomzuiger te huren!), en hoe schone witte schoenen dus ze zijn weer helder.

We schrijven over producten waarvan we denken dat onze lezers ze leuk zullen vinden. Als u ze koopt, krijgen wij een klein deel van de opbrengst van de leverancier.