We weten dat diabetes het risico op ernstige COVID-symptomen verhoogt - maar nu wijst onderzoek erop dat het omgekeerde ook waar is: er lijkt meer kans te zijn om diabetes type 2 te ontwikkelen na COVID, vooral voor mensen met risicofactoren zoals obesitas en hoge bloeddruk, zegt Rita Rastogi Kalyani, MD, universitair hoofddocent geneeskunde aan de Johns Hopkins School of Medicine. Er zijn ook aanwijzingen dat COVID zich direct bindt aan bètacellen in de pancreas, waardoor de insulineproductie verandert.

Onderzoekers bestuderen de link nog steeds, maar ontsteking veroorzaakt door COVID komt naar voren als een van de belangrijkste oorzaken. Gelukkig, of je nu diabetes hebt, een op de drie vrouwen bent die als prediabetisch wordt beschouwd of de aandoening wilt afweren, er zijn een paar eenvoudige dingen die je kunt doen. Deze drie kleine dieetaanpassingen kunnen uw bloed suiker en verklein uw risico op COVID-complicaties met 90 procent - plus lagere bloeddruk, cholesterol en meer.

Eet meer bonen en noten.

Je bord vullen met bonen (denk aan zwart, nier en lima) vermindert glucose en triglyceriden (risicofactoren voor diabetes) met maar liefst 60 procent, merkt Joel Fuhrman, MD, auteur van Het einde van diabetes ( Koop bij Amazon, $ 14,49 ). Probeer gewoon om dagelijks een halve kop bonen te consumeren door ze toe te voegen aan soepen, stoofschotels en salades. En voor een slimme snack, overweeg walnoten: zeven per dag knarsen stabiliseert de bloedsuikerspiegel voldoende om het diabetesrisico met 47 procent te verminderen. Krediet gaat naar hun vitamine E en oliezuur, die spieren helpen glucose te verbranden. Geen noten voor walnoten? Elke noot zal het doen, het risico op diabetes verminderen en de gezondheid van het hart verbeteren, zegt Dr. Fuhrman. Het is aangetoond dat een dagelijkse portie noten [ongeveer een kwart kopje] de risico op een hartaanval met 40 procent - geen ander voedsel kan dat zeggen.Probeer 'housewalking'.

Ja, lichaamsbeweging helpt de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden, maar het hoeft niet krachtig te zijn, zegt Dr. Kalyani. Gewoon minder sedentair zijn - pauzes nemen vanlangdurig zitten- heeft enorme voordelen. Inderdaad, gewoon door je huis lopen gedurende ongeveer 30 minuten meerdere dagen per week verlaagt het risico op diabetes met 68 procent door enzymen in te schakelen die het lichaam helpen glucose efficiënter te gebruiken. Ook slim: streef ernaar om wekelijks drie sessies weerstandstraining te doen. De verandering in lichaamssamenstelling als gevolg van aerobics en matige krachttraining heeft een enorme impact, zegt dr. Kalyani. De reden? Als u meer spieren heeft, is uw lichaam beter in staat om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren, waardoor het risico op diabetes daalt.

Neem je water met een twist.

Het risico op uitdroging neemt zelfs toe in de winter omdat we niet zo dorstig zijn als het buiten koud is, waardoor we van nature minder drinken. Dat is een probleem, omdat gehydrateerd blijven de afgifte van vasopressine verhindert, een hormoon dat de lever aanzet om extra glucose te produceren, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. De gemakkelijke oplossing? Gewoon een slokje nemeneen glas waterelke drie tot vier uur - een strategie die volgens Franse onderzoekers het risico op een hoge bloedsuikerspiegel met 32 ​​procent verlaagt en helpt de bloedsuikerspiegel stabiel te houden als je het dagelijks doet. Ik moedig mijn patiënten aan om water te drinken met een scheutje citroen, alleen om het smakelijker te maken, zegt endocrinoloog Mihail Zilbermint, MD. Maar je kunt veel plezier beleven aan het experimenteren met andere fruitige add-ins waar je de voorkeur aan geeft, zoals appel, peer of granaatappel.

We schrijven over producten waarvan we denken dat onze lezers ze leuk zullen vinden. Als u ze koopt, krijgen wij een klein deel van de opbrengst van de leverancier.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in ons gedrukte tijdschrift, Eerst voor vrouwen .