Een goede plek vinden om meel op te slaan lijkt niet moeilijk. Het traditionele advies is om het in een koele, donkere en droge ruimte te plaatsen. Dat maakt de pantry perfect, toch? Dit droogvoer heeft echter iets meer bescherming nodig dan wat de voorraadkast biedt. De laatste aanbeveling? Bewaar bloem in plaats daarvan in de koelkast of vriezer.

Dit is vooral belangrijk voor volkoren meel. Gewone witte bloem is meestal bestand tegen de milde temperatuurschommelingen in een voorraadkast. Het kan ook ongeveer een jaar in de open lucht meegaan in tegenstelling tot de koelkast. Aan de andere kant kan volkoren meel alleen meegaan één tot drie maanden in een voorraadkast, zelfs als het in een luchtdichte verpakking is, omdat het productieproces de beschermende zemelenlaag afbreekt waardoor zuurstof alle delen van het graan kan bereiken. Plus, volkoren en volkoren meel hebben toegevoegde oliën van de kiem en zemelen van het graan. Die oliën kunnen oxideren en uiteindelijk ranzig worden, waardoor bederf wordt versneld. Gelukkig is het nog niet te laat om dat meel te bewaren!

Meel bewaren in de koelkast of vriezer

Om dat oxidatieproces te vertragen, breng je eerst je volkorenmeel over naar een luchtdichte container . De papieren zak heeft een mooie, ouderwetse uitstraling, maar het beschermt de bloem slecht tegen temperatuurveranderingen, lucht en water. Goede luchtdichte containers zijn onder andere grote glazen potten en jerrycans met strakke deksels. Het glas neemt geen geuren op en geeft de bloem geen plastic smaak omdat het niet poreus is. Je kunt het ook goed wassen wanneer je je meelwinkel afmaakt.

Zodra je de bloem in zijn nieuwe huis hebt gegoten, doe je hem in de koelkast of vriezer. De vriezer zal het maken gaan tot een jaar mee volgens sommige bakkers. De koelkast verlengt de levensduur van de bloem tot ongeveer zes maanden . Dat is niet zo lang, maar koelkastopslag heeft zijn eigen voordelen.

Bakkers raden bijvoorbeeld aan om de bloem voor gebruik terug op kamertemperatuur te brengen. Gekoeld meel zal veel sneller op kamertemperatuur komen. Bij beide opslagmethoden is deze extra stap eenvoudig als je erover nadenkt. Het vereist alleen een beetje vooruit denken.

Hoe weet u of uw volkoren of volkoren meel verwend is?

De gemakkelijkste manier om te zien of je bloem bedorven is, is door eraan te ruiken. (Niet proeven! Meel is een raw food en is niet behandeld om ziektekiemen te doden.) Goede bloem mag geen geur hebben . Of als dat zo is, mag het alleen een milde, licht nootachtige geur hebben. Oud, ranzig meel kan zuur of muf ruiken. Als het naar je ruikt, gebruik het dan niet. Het is ook een goed idee om de hele container op schimmel te controleren. Wanneer vocht in bloem komt, kan dit schimmelsporen veroorzaken.

Het is altijd een goed idee om de uiterste gebruiksdatum op te schrijven voordat je je bloem in een nieuwe bak doet. Om te voorkomen dat u de datum kwijtraakt, schrijft u deze op een etiket en plakt u deze op de nieuwe container. Meel dat een beetje op is voorbij de gebruiks-koopdatum kan nog steeds goed zijn, vooral als je correct opgeslagen . Vergeet niet om het te controleren op tekenen van bederf.

We weten dat het moeilijk is om je meelkwaliteit bij te houden en ruimte in je koelkast of vriezer te vinden voor die grote containers, vooral met al het andere dat er in het leven gebeurt. Maar het creëren van een beetje extra ruimte in je koelkast of vriezer is de moeite waard voor hoogwaardige bakproducten. Het zal u ook geld besparen!