Tussen het bereiden van gezonde lunches, het zorgvuldig afmeten van porties en het bijhouden van elke calorie, kan het volgen van een dieet te veel werk lijken. Moet het zo moeilijk zijn? Het antwoord blijkt nee te zijn! Baanbrekend onderzoek bewijst dat een dieet van slechts vijf dagen - en de rest van de maand vergeten - een trefzekere manier is om vastzittend vet te smelten en ervoor te zorgen dat het van je lichaam valt.

In feite heeft het vetverbrandingssysteem van het lichaam van tijd tot tijd een pauze nodig. Dat komt omdat 90 procent van de vrouwen boven de 40 overwerkte mitochondriën heeft - de mini-energiecentrales in onze cellen die binnenkomende calorieën en opgeslagen vet omzetten in energie die het lichaam kan verbranden als brandstof. We hebben onze mitochondriën doodgeslagen door ze te veel werk te vragen, zegt cardioloog en levensduurexpert Steven Gundry, M.D., NU bestsellerauteur van De energieparadox ( Koop op Amazon, $ 25,49 ) . Studies tonen aan dat mitochondriën tijd nodig hebben om te rusten en te herstellen tussen maaltijden om optimaal te kunnen functioneren. Maar de gemiddelde Amerikaan besteedt nu 16 uur per dag aan eten en verteren, en dat creëert het cellulaire equivalent van spitsuurverkeer, legt dr. Gundry uit. Onze energie komt - net als de wegen tijdens de spits - letterlijk tot stilstand. Wanneer dit gebeurt, kan het lichaam de binnenkomende calorieën of opgeslagen vet niet omzetten in brandstof. Het metabolisme vertraagt, je hebt geen energie - en dat leidt tot een opeenstapeling van overtollige kilo's.

Opmerkelijk is dat baanbrekend onderzoek aantoont dat het slechts vijf dagen duurt om het afslanksysteem van het lichaam opnieuw op te starten. De sleutel om dat te doen, zegt dr. Gundry, is het eten van een caloriearm, plantaardig dieet gedurende vijf opeenvolgende dagen per maand. Dit beperkt de hoeveelheid werk die nodig is van de mitochondriën, waardoor ze tijd hebben om te ontspannen en te genezen. Je geeft ze letterlijk een vijfdaagse spa-vakantie, zegt hij. Het is ongelooflijk het vermogen van mitochondriën om zichzelf te herstellen om hun energieproducerende vermogen te verbeteren als je ze een kleine pauze gunt. Ze kunnen regenereren - zichzelf afstoffen en weer oppakken - in een zeer korte tijd. Dat betekent dat de kleine cellulaire energiemotoren in staat zijn om binnenkomende calorieën efficiënter te verbranden.Een dieet van slechts vijf dagen stimuleert cellen ook om opgeslagen vet te verbranden -vooral van de buik. Als er niet veel energie binnenkomt, waar gaat het systeem dan naartoe om brandstof te krijgen? Het geldt voor het buikvet, legt levensduurexpert Valter Longo, Ph.D., van de University of Southern California uit (die geen banden heeft met Dr. Gundry of zijn plan). In onderzoeken uitgevoerd door Dr. Longo en zijn team hadden volwassenen die elke maand vijf dagen achter elkaar een caloriearm, plantaardig dieet volgden, na drie maanden 86 procent minder buikvet en 66 procent minder lichaamsvet dan degenen die volgden. een standaard dieet 24/7. Dames EERST sprak met verloor maar liefst twee buik centimeters per week.

De voordelen gaan verder dan afslanken. De lijners in de onderzoeken van Dr. Longo ondervonden ook een groot aantal extra voordelen, waaronder verbeteringen in:bloeddruk, bloedsuikerspiegel, triglyceriden en cholesterol. Het is alsof het dieet processen in gang zet om het hele lichaam te verjongen, zegt Dr. Longo. Dingen gaan terug naar waar ze waren toen je 18 jaar oud was. Het lichaam wordt weer jeugdig en optimaal functionerend.

De veranderingen gaan snel, zegt Dr. Gundry: De meeste vrouwen melden zich minder traag te voelen in de eerste week van het plan. Het woord 'dieet' heeft nooit in mijn vocabulaire gestaan, maar ik heb mezelf mentaal, emotioneel, fysiek en spiritueel teruggewonnen, proost Tamara Quarles, 58, die 261 pond verloor door vijf dagen per maand een plantaardige detox te volgen. Ik ben zo trots!

Klaar om aan uw transformatie te beginnen? Lees verder voor het vijfdagenplan.

Heerlijk en effectief

Het volgen van een plantaardig dieet gedurende vijf opeenvolgende dagen per maand geeft de mitochondriën - de krachtcentrales van het lichaam - een broodnodige pauze om op te laden en te genezen, waardoor het metabolisme en de vetverbranding worden versneld. Deze mini-vakantie voor onze cellen biedt een onderbreking van het standaard Amerikaanse dieet, dat vol zit met dierlijke vetten en suiker, waardoor we overvoed en ondermaats zijn, beweert een longevity-expert en NU bestsellerauteur Steven Gundry, M.D. Maar als je dit vijfdagenplan slechts één keer per maand probeert en als je het elke maand consequent doet, toont het bewijs aan dat je dezelfde voordelen krijgt als wanneer je elke dag 30 procent minder calorieën zou eten voor de rest van je leven!

Het beste van alles, voegt Dr. Gundry toe, je kunt de voordelen krijgen zonder echt iets op te geven. Inderdaad, omdat je de andere 25 dagen van de maand kunt eten wat je wilt, is dit plan gemakkelijker vol te houden dan andere diëten. Je krijgt alle voordelen van vasten zonder de nadelen, zoals hangry of vermoeidheid.

Op het mitochondria-stimulerende dieet van Dr. Gundry eet je kleine, plantaardige maaltijden, in totaal ongeveer 800 calorieën voor de dag. Hij raadt aan om het plan van maandag tot vrijdag te volgen, zodat je het weekend hebt om naar uit te kijken. Maar je kunt elke vijf opeenvolgende dagen kiezen die je wilt, dus het maandelijkse dieet hoeft geen speciale evenementen of vieringen te verstoren.

Op de vijf dieetdagen vul je je bord met groenten, bonen en noten en zorg je ervoor dat je voldoende bladgroente eet, die rijk is aan antioxidanten die de mitochondriën ondersteunen. Ik heb dit plan gedaan door vijf dagen alleen salades te eten, zegt Dr. Gundry, en sommige vrouwen melden dat ze het hebben gemaakt een grote pan groentesoep voor maaltijden. Het is zo makkelijk en ik heb nooit honger.

Een opmerking over bonen: Dr. Gundry raadt aan om ze onder hoge druk te koken, waardoor de lectines, natuurlijke verbindingen die de darm beschadigen, gas veroorzaken en gewichtsverlies vertragen. Als je geen snelkookpan hebt of geen tijd hebt om bonen voor te koken, pak dan ingeblikte bonen van het merk Eden - ze worden onder hoge druk gekookt voordat ze worden ingeblikt.

De enige dingen van het menu zijn dierlijk voedsel, zoals vlees en zuivel, evenals granen (die lectines bevatten) en fruit (de suiker kan de resultaten vertragen). En volg de rest van de maand deze tips om je mitochondriën verder te genezen en nog meer te verliezen:

Geniet van voldoende gezonde vetten.

Het is aangetoond dat vetzuren met een korte keten, zoals die in vis en olijfolie, de mitochondriën voeden. Bovendien activeren deze vetten de genen die de cellulaire energiemotoren activeren, waardoor cellen worden aangezet om opgeslagen vet snel te verbranden. De uitbetaling: in een studie in Het American Journal of Clinical Nutrition, postmenopauzale vrouwen met overgewicht die hun inname van gezonde vetten verhoogden, verloren in twee maanden vijf keer meer lichaamsvet dan vrouwen die de vetten niet aten.

Beperk suiker.

Suiker kan de mitochondriën schaden, stelt Dr. Gundry. Hij adviseert om te bezuinigen op suiker uit bewerkte voedingsmiddelen en overweegt ook om fruit met een hoog suikergehalte te beperken. Hij stelt voor om in plaats daarvan voor bramen en frambozen te gaan - ze bevatten meestal minder suiker dan ander fruit.

Voeg een aanvulling toe.

Van een antioxidant genaamd pyrroloquinoline-chinon (PQQ) is aangetoond dat het de genen activeert die nieuwe mitochondriën maken, waardoor de vetverbranding wordt gestimuleerd en de energie met wel 38 procent wordt verhoogd. Ik ben een grote fan van PQQ, zegt Dr. Gundry. Hij raadt aan om 10-20 mg te nemen. van PQQ per dag. Een om te proberen: Levensverlenging Super Ubiquinol CoQ10 met PQQ .

Zal het beperken van calorieën de immuniteit verlagen?

Hoewel je misschien denkt dat het beperken van je calorie-inname het lichaam zou belasten en de immuniteit zou verlagen, zegt Dr. Gundry dat het tegenovergestelde waar is! Dit plan eigenlijkverbetert je immuunsysteem, houdt hij vol.

Caloriebeperking zet je immuunsysteem in een hogere versnelling. Onderzoek toont aan dat het immuunsysteem tijdens een vasten energie probeert te besparen door vermoeide cellen te elimineren. Dit zorgt ervoor dat het lichaam na het vijfdaagse dieet oude cellen vervangt door nieuwe immuuncellen. Er is een verjonging van het immuunsysteem, zegt Dr. Longo. Hoe meer het immuunsysteem beschadigd is, hoe meer het wordt vervangen. Voor sommigen kan dit plan een nieuw immuunsysteem genereren.

En een gezond immuunsysteem is beter in staat om te beschermen tegen alles, van verkoudheid tot kanker tot COVID-19. Vasten helpt ook om de klok terug te draaien, waardoor je minder vatbaar bent voor ziektes, voegt Dr. Longo eraan toe. Het dieet heeft het potentieel om ons in staat te stellen gezonder te worden en dat voor een lange tijd te blijven.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in ons gedrukte tijdschrift, Eerst voor vrouwen .