Er gaat niets boven een stapel pannenkoeken voor een lekker weekendontbijt. Door ze helemaal opnieuw te koken, kun je wat kleine aanpassingen aan ingrediënten maken om ze gezonder en lekkerder te maken. Als je net als ik bent en geniet van schuldvrije versies van klassieke gerechten, dan is het de moeite waard om het recept van de Britse chef-kok Jamie Oliver voor pannenkoeken eens te proberen. Wat geweldig is, is dat hij op slimme wijze bloem voor alle doeleinden verwisselt voor haver en kwark in het beslag om deze pannenkoeken een eiwitboost te geven!

Kwark en haver zijn misschien niet de eerste ingrediënten die in je opkomen als je aan een pannenkoekenrecept denkt. Ze zitten echter allemaal boordevol eiwitten. En onderzoek heeft aangetoond dat het eten van eiwitrijk voedsel tijdens de belangrijkste maaltijd van de dag je kan helpenverlies gewichtenspierverlies voorkomennaarmate je ouder wordt. Een half kopje volvette gewone kwark bevat 12 gram eiwit en heeft hetzelfde eetlustopwekkend effect als eieren. Een kopje havermout bevat ongeveer 26 gram eiwit. Samen is dat in totaal 38 gram eiwit. Dit is meer dan een kopje bloem voor alle doeleinden , die ongeveer 13 gram eiwit bevat. Zoals je kunt zien, haver en kwark zijn de duidelijke winnaars als het gaat om het vullender en smakelijker maken van je pannenkoeken.

Oliver zette dit recept op zijn website en ik kon het niet laten om het te proberen als iemand die houdt van pannekoeken. Ik combineerde een kopje gerolde haver, 1/2 kopje kwark, twee grote eieren, een banaan, 1/2 theelepel bakpoeder en drie eetlepels amandelmelk in een blender tot het op een dik beslag leek.Eiwit pannenkoeken ingrediënten flatlay

Nadat ik het beslag had gemengd, vette ik een koekenpan met antiaanbaklaag in met een eetlepel plantaardige olie en plaatste deze op middelhoog vuur. Ik goot 1/4 kopje van het beslag in de verwarmde pan en liet het aan één kant drie minuten koken tot het goudbruin was. De pannenkoek werd omgedraaid en nog drie minuten gekookt voordat hij op een bord werd gelegd.

Ik herhaalde deze stappen met het resterende beslag, wat in totaal 14 pannenkoeken opleverde. Toen de pannenkoeken klaar waren om te serveren, besprenkelde ik sommige met bosbessen en een scheutje ahornsiroop alvorens in te graven.

Proteïne pannenkoeken laatste afbeelding

Deze pannenkoeken waren heerlijk omdat de banaan een natuurlijke zoetheid toevoegde. De haver en amandelmelk vullen dat aan door een nootachtige smaak toe te voegen. Ze waren niet zo dik als andere zelfgemaakte pannenkoeken die ik in het verleden heb gemaakt. Ik vond het echter heerlijk omdat ik er meerdere van kon eten zonder me al te vol te voelen. Bovendien kwam het beslag in minder dan een minuut samen en vereiste het slechts zes ingrediënten. Alles bij elkaar genomen, ga ik ze zeker snel weer maken!

Gemakkelijke ingrediëntenwisselingen zoals deze maken lekkernijen zoals pannenkoeken meer schuldvrij. Je kunt ook opkloppen hartige pannenkoeken met kikkererwten om je humeur een boost te geven, het geheugen aan te scherpen en botten te versterken!