Naarmate we ouder worden, kan het beschamend zijn om toe te geven dat we in de menopauze of perimenopauze haarverlies ervaren. Ik zag dit onlangs toen ik mijn vriendin Emily ontmoette voor koffie.

Nadat we waren gaan zitten met onze ijskoude lattes, was ik verrast dat ze haar winterwollen muts niet uitdeed. Hoe gaat het? zei ik, knikkend naar haar hoed.

Oh, gewoon koud, zei ze, helemaal niet overtuigend. Al snel begon de huid boven haar wenkbrauwen te transpireren.Weet je zeker dat je in orde bent?

Ze leunde dichterbij. Je schrijft over de perimenopauze, toch? Ik knikte. Ik kon me niet voorstellen wat ze zou gaan zeggen. Ze had een vreemde, contra-intuïtieve remedie voor opvliegers gevonden, waaronder het dragen van zware wollen hoofddeksels? Ze had (God verhoede) een vreselijke ziekte? Ik denk dat ik kaal word, fluisterde ze, en ik denk dat het met hormonen te maken heeft.

Oh, zei ik opgelucht. Is dat alles?

Hoe bedoel je is dat alles? Ik zei dat ik denk dat ik kaal word! ze riep. De twee studenten die aan de nabijgelegen tafel voor de finale studeerden, keken ons even aan en keken toen, beschaamd, weg.

Ik bedoel, dat is normaal. Ik dacht dat je ziek was. Doe je hoed af. Even kijken.

Hoe weet je dat je perimenopauze haarverlies hebt?

Emily nam haar hoed af. Haar blonde schouderlange haar werd dunner, maar ze was nauwelijks kaal. Maar nogmaals, haar haar was nat en draderig van het zweet, wat niets voor haar deed. Ik denk dat ik een diagnose heb.

Ik wist het!

Weet je nog hoe je toen je zwanger was en je haar dik en glanzend werd? Dat komt omdat je allerlei soorten oestrogeen had. Dit is het tegenovergestelde daarvan. Je verliest oestrogeen en dus verlies je een beetje haar.

Wat kan ik doen?

Ik zei dat ik een diagnose had. Geen genezing.

Emily zette haar wollen muts weer op. Een of andere dokter ben je.

Ik legde Emily uit dat The Iowa Writers' Workshop niet echt gericht was op het uitdelen van medische diploma's. Maar aangezien mijn haar ook dunner werd, en omdat ik nieuwsgierig was, en aangezien ik veronderstelde dat we niet de enige twee vrouwen op de planeet waren die antwoorden wilden, zou ik wat perimenopauze onderzoek naar haarverlies doen.

Hier zijn negen manieren waarop u kunt omgaan:haaruitvaltijdens de perimenopauze.

1. Zoek uit of een medisch probleem uw haarverlies veroorzaakt.

Perimenopauze is een natuurlijke staat van veroudering, maar haaruitval kan een symptoom zijn van een ernstiger probleem. Het eerste dat u moet doen als u last heeft van haaruitval, is naar uw arts gaan om er zeker van te zijn dat u geen gezondheidsprobleem heeft (zoals bloedarmoede, lupus of hypothyreoïdie).

Zodra u en uw arts hebben vastgesteld dat uw haarverlies wordt veroorzaakt door de perimenopauze, is het misschien tijd om andere behandelingen uit te proberen. (Zorg ervoor dat u ook uw arts aan boord haalt!)

2. Overweeg om hormonen toe te voegen.

Als we last hebben van haaruitval of dunner wordend haar omdat onze vrouwelijke hormonen afnemen, dan is het alleen maar logisch dat het vervangen van oestrogeen en progesteron door de haargroeisupplementen en haarverliesproducten kan helpen.

Een andere behandelingsoptie kunnen anticonceptiepillen met een lage androgeenindex zijn. (Androgene anticonceptiepillen met veel androgenen kunnen meer haarverlies veroorzaken.)

3. Probeer een haargroeiproduct.

Van minoxidil, de generieke naam voor de plaatselijke vrij verkrijgbare behandeling die veel mensen kennen als Rogaine, is aangetoond dat het zorgt voor wat hergroei van haar of verder haarverlies voorkomt. Rogaine wordt nu geleverd in een schuim van vijf procent voor vrouwen, dat eenmaal per dag moet worden aangebracht en voor onbepaalde tijd moet worden gebruikt; als u stopt met het gebruik ervan, zal haaruitval terugkeren.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat ongeveer 20 procent van de vrouwen matige hergroei van haar ervaart en ongeveer 40 procent enige hergroei van haar na vier maanden gebruik; resultaten zijn het beste voor vrouwen die met de behandeling beginnen zodra ze haaruitval beginnen te ervaren.

4. Was je haar minder vaak.

Experts lijken het erover eens te zijn dat niemand haar haar elke dag hoeft te wassen. Het is niet zo dat het wassen van ons haar ervoor zorgt dat het uitvalt (hoewel het zo lijkt; we verliezen gemiddeld 80 haarlokken per dag, en het kan lijken alsof we alle 80 van die lokken onder de douche verliezen als we ons wassen in de ochtend), maar experts zeggen dat wat we daarna met ons haar doen, het kan beschadigen.

Het gebruik van föhns en krultangen op hoge temperatuurinstellingen en extra hold-haarspray kunnen bijvoorbeeld allemaal haaruitval veroorzaken. De truc is om ons haar natuurlijk te laten drogen of het minder vaak te wassen en te stylen.

5. Ga voor regelmatige massages.

Soms wil ik een van de chique kapsalons in Madison bellen en zeggen: ik wil knippen en kleuren, maar knippen en kleuren overslaan. De receptioniste zal zeggen: 'Je bedoelt dat je een shampoo wilt met een hoofdmassage? En ik zal zeggen: Ja, precies!

Het blijkt dat ik misschien iets op het spoor ben. Onderzoek toont aan dat als hoofdhuid massages worden gedaan met essentiële oliën, waaronder lavendel, cederhout, tijm en rozemarijn (de laatste is bijzonder effectief), ze doen dat inderdaad haargroei stimuleren .

Het leuke is natuurlijk dat we ons niet in verlegenheid hoeven te brengen door gekke verzoeken te doen aan chique kapsalons (hoewel, als de salon chique genoeg is, natuurlijk geen enkel verzoek als gek zal worden beschouwd); we kunnen onszelf hoofdhuidmassages geven. En als het je slapende partner niet kan schelen, of als je alleen slaapt, dan kun je als bijkomend voordeel doen wat ik soms doe, namelijk rozemarijnolie met kokosolie in mijn hoofdhuid smeren voor het slapengaan, en dan ermee slapen de hele nacht in mijn haar/hoofd. Zorg er wel voor dat je het 's ochtends weer uitwast voordat je vertrekt.

6. Overweeg om je kapsel te veranderen.

Er zijn bepaalde stijlen en snitten die bijzonder flatterend zijn voor vrouwen met dunner wordend haar.

bezuinigingen: Lang haar kan fijn haar verzwaren. Stylisten raden vrouwen met dunner wordend haar aan om regelmatig te trimmen en om laagjes aan te brengen voor meer volume. Een bijzonder flatterende snit om te proberen is een schokkerige bob; een ander is een elf. Een ongelijke pony kan diepte en textuur creëren.

Kleur: Lowlights en highlights kunnen diepte en dimensie toevoegen, waardoor het haar er voller uit kan zien. Lichter haar kan een deel zichtbaar maken en de hoofdhuid kan er minder uitgesproken uitzien.

stijlen: Als je je haar altijd aan de rechterkant deelt, probeer dan een scheiding aan de linkerkant voor meer volume. Een gekarteld deel kan een zichtbare hoofdhuid verbergen en kan er ook voor zorgen dat de bovenste lagen omhoog blijven steken, alsof je je haar hebt geplaagd. Föhnen zorgt ook voor volume. Losse golven, gemaakt met een diffuser en zeezoutspray, kunnen het haar dik en veerkrachtig doen lijken. Dat geldt ook voor het krullen van je haar. Een halve pony (denk aan Doornroosje) met de onderste helft gekruld of recht gelaten, en de bovenkant hoog opgetrokken, voegt volheid en hoogte toe. Afro-Amerikaanse vrouwen met dunner wordend haar willen misschien een pony aan de zijkant, twist-outs en opsteekkapsels met vallend haar en pony proberen, waarbij ze het haar gebruiken dat je hebt om de dunner wordende plekken te bedekken.

7. Praat met uw arts over cortisone-injecties of acupunctuur voor perimenopauze haarverlies.

De gegevens geven geen uitsluitsel over de vraag of cortisone-injecties echt werken bij het opnieuw laten groeien van haar, maar ik ken wel een vrouw die ze vaak krijgt en zegt dat ze haar echt hebben geholpen. Cortisone-injecties worden gegeven op de hoofdhuid en de Mayo Clinic suggereert: ze mogen niet vaker dan om de zes weken worden gegeven.

Hoewel ik enkele vrouwen ken die geluk hebben gehad met acupunctuur voor haaruitval, is de British Acupuncture Society stelt dat er geen bewijs is dat acupunctuur haaruitval als een specifiek symptoom kan behandelen; het kan echter helpen bij het onderliggende probleem. (Acupunctuur kan bijvoorbeeld helpen bij de behandeling van lupus, wat haaruitval kan veroorzaken.)

8. Probeer een paar belangrijke supplementen.

Als je je afvraagt ​​welke vitamines goed zijn voor haarverlies tijdens de menopauze, dan zijn er een paar belangrijke voedingsstoffen die je nodig hebt. Biotine en Viviscal komen bijvoorbeeld steeds weer naar voren in onderzoek naar haarverlies in de perimenopauze. Tekorten aan biotine zijn zeldzaam, maar veel vrouwen nemen supplementen omdat het de conditie van hun haar en nagels lijkt te verbeteren.

Viviscal bevat biotine - en calcium. En vitamine C. Het bevat ook haaienkraakbeen, oesterextract en een zeecomplex - wat blijkbaar het geheime elixer is dat het ingrediënt zijn kracht geeft. De Amerikaanse National Library of Medicine publiceerde een artikel met een dubbelblind placebogecontroleerd onderzoek dat de werkzaamheid van dit product aantoonde; significant meer vrouwen die Viviscal namen dan de placebo merkten haargroei op na 90 dagen, en zelfs meer na 180 dagen.

Nu is het waar dat de financiering voor de studie werd verstrekt door de makers van Viviscal, maar dubbelblind is dubbelblind. Verder, in een geheel apart artikel, Schoonheidsredacteur schrijfster Katrina Persad probeerde Viviscal zes maanden lang en documenteerde haar resultaten in een behoorlijk overtuigend foto-essay en artikel dat behoorlijk dramatische resultaten liet zien - en Viviscal (voor zover ik weet) betaalde haar niet voor haar moeite.

Bekijk deze lijst metvoedingsstoffen voor haaruitval, en waar je ze kunt vinden.

9. Omarm uw haarverlies tijdens de perimenopauze.

Ik belde mijn vriendin Emily toen ik klaar was met al mijn onderzoek, opgewonden over alle dingen die we konden doen voor ons dunner wordend haar. Ik ging mijn lijst af, vinkte alles af, legde uit, verduidelijkte, beantwoordde vragen voordat ze ze zelfs maar kon stellen. Toen ik klaar was, haalde ik diep adem en zei: Nou, ik denk dat dat het is.

Er viel een lange pauze.

Hallo? Ik zei. Eh? Ben je daar?

Ja, ik ben hier, maar de vraag is, zijn jullie er allemaal?

Waar heb je het over?

Dat klinkt heel vermoeiend en erg duur. Laat maar! Weet je wat ik doe? Ik krijg een zomerhoed! Ik zag een heel schattige toen ik in het winkelcentrum was, maar het was ongeveer $ 50, en ik dacht, dat is gek, ik geef geen vijftig dollar uit aan een stomme strohoed! Nou dat lijkt me een koopje! Ik ga gewoon altijd hoeden dragen! Wollen hoeden in de winter, strohoeden in de zomer. Het zal een investering zijn die ik om de paar jaar zal doen. Klaar! Bedankt, Kelly, je hebt me doen beseffen dat ik dit probleem niet hoef op te lossen, ik moet het gewoon blijven verbergen.

Euhm, graag gedaan?

Maar Emily had al opgehangen, klaarblijkelijk ongeduldig om haar leven op de rails te krijgen en naar het winkelcentrum te gaan. Ik wist niet eens dat Emily winkelcentra bezocht.

Maar als er één ding is dat ik heb geleerd, is het dat de perimenopauze ons allemaal verandert.

Dit essay is oorspronkelijk geschreven door Kelly Dwyer, een gepubliceerde romanschrijver, toneelschrijver en freelance schrijver .