Vette lever, een afkorting voor niet-alcoholische leververvetting (NAFLD), treft meer dan 80 procent van de vrouwen ouder dan 45 jaar en veroorzaakt symptomen zoals vermoeidheid, pijn in het lichaam en hersenmist. Het komt voor wanneer er te veel vet in de lever wordt opgeslagen en mensen die extra kilo's bij zich hebben of een hoog cholesterolgehalte hebben, lopen een groter risico. Gewichtsverlies door dieet en lichaamsbeweging is de eerste behandelingslijn voor leververvetting, maar deze geldbewuste natuurlijke geneeswijzen kunnen helpen om levervet te elimineren, minus de kosten van een herziening van de levensstijl.

Avocado's

De enkelvoudig onverzadigde vetten in avocado zijn eigenlijk goed voor je lever! Italiaanse onderzoekers melden dat wekelijks twee avocado's eten kan de lever helpen om 33 procent sneller opgeslagen vet te verbranden - bovendien beschermt het het orgaan om het risico op toekomstige ophoping van levervet met 55 procent te verminderen. Andere geweldige bronnen van deze helende vetten zijn onder andere noten, zaden en olijven.

Dansen

Het is aangetoond dat het dagelijks 30 minuten bewegen van de lever de lever helpt 39 procent van het opgeslagen vet te verbranden, rapporteren Britse onderzoekers in het tijdschrift Diabetologie . Door genoeg te oefenen om te zweten, wordt vet in de lever afgebroken, legt Jeffrey B. Schwimmer, MD, die levervet bestudeert, uit. Hij raadt zijn patiƫnten vaak aan om te dansen omdat zovelen het leuk en gemakkelijk vinden om vol te houden. Geen danser? Probeer touwtjespringen, traplopen of een stevige wandeling. Kun je geen half uur sparen? Drie dagelijkse sessies van 10 minuten werken net zo goed.Vitamine D

Het is zo krachtig in het wegspoelen van levervet dat een dagelijks supplement van vitamine D kunnen de vetreserves van je lever met 50 procent verminderen, zeggen onderzoekers in India. Blijkt dat de vitamine leverenzymen aanzet die je helpen snel hardnekkige vetreserves te verbranden voor brandstof. Streef voor resultaten naar 4.000 IE vitamine D-3 per dag.

Groene thee

Het drinken van drie kopjes groene thee per dag kan de vetreserves van je lever met 30 procent verminderen, rapporteren onderzoekers. Dat komt omdat verbindingen in groene thee, catechinen genaamd, de cellulaire energiemotoren in de lever van energie voorzien, legt co-auteur Sara Safi, PhD, uit. Bonus: een recent Chinees onderzoek suggereert dat dezelfde dagelijkse dosis ook de vetvorming kan voorkomen, waardoor het risico op toekomstige leverproblemen met 56 procent wordt verminderd!

Deze specerij opsnuiven

Het aroma van cuminaldehyde, de actieve stof in komijn, zou leververvetting kunnen verlichten, rapporteren onderzoekers. In een dierstudie voorkwam het gedurende vier weken blootstellen van knaagdieren met leververvetting aan de geur van cuminaldehyde volledig de 64 procent levergewichtstoename die werd gezien bij die knaagdieren die de komijngeur niet ervoeren. Volgens de auteurs van het onderzoek bestrijden de antioxiderende eigenschappen van cuminaldehyde oxidatieve schade die vetopslag in de lever veroorzaakt. Ze raden aan om dagelijks een paar druppels etherische olie van komijn toe te voegen aan een aromatherapie-diffuser of een theelepel komijnpoeder in soepen, stoofschotels en curries elke dag.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in ons gedrukte tijdschrift, De 101 beste thuisbehandelingen .