Het tomatenseizoen is een van de belangrijkste voordelen van de zomer. Er zijn eindeloos veel manieren om tomaten te gebruiken - ze vers snijden, bruschetta, verse salsa of een zelfgemaakte pastasaus opkloppen, en zelfs inblikken omsparen en genietenin andere seizoenen.

Maar eerst heb je de tomaten nodig, toch? Hoewel tomatenplanten vrij eenvoudig te kweken zijn, kun je je succes vergroten door de hele zomer een paar eenvoudige tips en kweektrucs te gebruiken. Ik wastomaten kweken sinds ik een kind was— Ik had zelfs mijn eigen stand op de boerenmarkt. Dit is wat ik heb geleerd dat je moet doen om het hele seizoen grote, sappige, smakelijke tomaten te hebben.

Geef je tomatenplanten voldoende steun.

Tomatenplanten kunnen gemakkelijk anderhalve meter of meer worden, en zodra het fruit zich begint te ontwikkelen, worden de wijnstokken erg zwaar. Als je de wijnstokken niet goed ondersteunt, zullen ze hangen en breken, dus het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat ze goede ondersteuning hebben. Zelfs als je vroeg in het seizoen kooien rond je planten zet, hebben ze misschien meer nodig; u kunt dit doen door touw te gebruiken om de wijnstokken op bestaande steun te binden.Verwijder of transplanteer vrijwilligerstomaten.

Als je in een gebied kweekt waar vorig jaar tomaten stonden, kun je gemakkelijk enkele vrijwillige tomatenplanten zien opduiken. Dit zijn planten die ontkiemen door zaden, meestal van de oogst van vorig jaar. Ook al kom je misschien in de verleiding om deze in de grond te laten, doe het niet. Ze zullen je andere planten verdringen en je grootte en algeheel succes beïnvloeden. Tomatenplanten hebben veel ruimte nodig, dus als je andere planten ziet opduiken, verwijder ze dan volledig of verplant ze naar een ander gebied.

Blijf water geven, zelfs als je denkt dat je dat niet zou moeten doen.

Het beste wat je kunt doen om grote, gezonde tomaten te krijgen, is door:blijf ze water geven. Het is gemakkelijk om de hele zomer of als je planten eenmaal zijn gevestigd te vergeten om water te geven, maar deze fout heeft invloed op de grootte en kwaliteit van het fruit dat je krijgt. U wilt 's morgens vroeg water geven, voordat de hitte van de dag begint. Maak er ook een gewoonte van om dagelijks water te geven (tenzij het regent) en dicht bij de basis van de plant. Dit zal je planten helpen gedijen, vooral als het in de zomer warmer wordt.

Pluk je rijpe tomaten regelmatig.

Vergeet niet je tomaten te plukken als ze rijp zijn. Je wilt geen fruit aan de wijnstok achterlaten, gewoon dagen en dagen zitten. Op deze manier kunnen het water, de zon en andere voedingsstoffen voor de plant rechtstreeks naar de andere tomaten gaan die nog groeien en zich ontwikkelen.

Als je een plant ziet worstelen, verwijder hem dan.

Als u merkt dat er iets mis is met uw tomatenplant (bedekt met insecten,wit over de bladeren, het verschrompelt, enz.), probeer het dan meteen uit je tuin te verwijderen. Als je het vroeg genoeg opvangt en het volledig elimineert, hebben je andere planten de beste kans om veilig te blijven en niet geïnfecteerd te raken.

Voed je planten met biologisch voedsel.

Als je niet de beste aarde hebt of als je planten een extra boost nodig hebben, zoek dan naar biologische voedingsopties die speciaal zijn gemaakt voor vegetarische planten. Je kunt biologisch vinden kunstmest spikes gemaakt voor tomatenplanten online of bij uw plaatselijke tuincentrum. Vloeibaar voedsel dat je mengt met water is ook een populaire optie. Veel tuinders zweren bij deze methoden en zeggen dat ze zeker leiden tot grotere en betere tomatenplanten. Dus als dit is wat je zoekt, zijn ze het proberen waard.

Verwijder uitlopers van overgroeide planten.

Suckers zijn kleine uitlopers die tussen de hoofdstelen van de tomatenplant kunnen groeien. Meestal zijn ze redelijk ongevaarlijk, maar als ze groot beginnen te worden, kunnen ze behoorlijk vervelend zijn - bovendien halen ze voedingsstoffen uit andere delen van de plant. Als je merkt dat ze behoorlijk groot worden, kun je ze het beste gewoon helemaal afknippen. Je kunt uitlopers knijpen als je ze klein genoeg vangt, of je kunt ze ook wegsnoeien. (Zorg er wel voor dat je geen takken snoeit met tomaten erop.)

Weg met extra onkruid dat zich onder je planten verstopt.

Als je planten eenmaal groot worden, is het echt moeilijk om eronder te zien; het is ook omslachtig om te bereiken. Maar als je dat onkruid niet vindt en verwijdert, stelen ze water en goede voedingsstoffen uit je tomaten. U kunt mulch of onkruidbarrière onder de planten gebruiken om te helpen. Ga anders op handen en knieën zitten en trek dat onkruid weg!

Zorg ervoor dat uw planten voldoende zon krijgen.

Deze is lastig, vooral als je tuin niet kan worden verplaatst. Het is echter nog een belangrijke reden dat veel moestuinen falen. Als je planten geen zes tot acht uur zonlicht per dag zien, zullen ze het moeilijk hebben qua gezondheid en algehele grootte. Een ander ding om op te letten, is of uw planten erg groot en overgroeid worden. Dit kan sommige van uw andere tuinplanten overschaduwen. Als dit het geval is, gebruik dan een touwtje om de takken terug te trekken en vast te zetten. Dit opent ruimte voor meer van uw planten om zonneschijn te krijgen.

Probeer wat van je tomaten een beetje vroeg te plukken.

Soms kun je niet op tijd bij je tomaten komen voordat iets anders (meestal een dier) ze opeet. Een ander veelvoorkomend probleem is het splijten van tomaten. Laat geen van beide gebeuren met je mooie, gewaardeerde tomaten! Om dit te voorkomen, pluk je ze een beetje vroeg en laat je ze rijpen op je aanrecht. Het houdt ze in goede conditie.

Bewaar de zaadjes van de tomaten waar je het meest van houdt.

Als je succes hebt met het kweken van een bepaald type tomaat, bewaar die zaden dan voor volgend jaar. Misschien groeit dit type tomaat heel goed in jouw aarde, of vind je de smaak gewoon heel lekker. Hoe dan ook, je wilt het opnieuw laten groeien. Bewaar die zaden dus zodat je succes kunt herhalen.

Deze pose is geschreven door Stacy Tornio, de auteur van Het buitenavonturenboek voor kinderen en de moeder van twee avontuurlijke kinderen. Samen plannen ze graag vakanties rond de nationale parken.

Meer van EERST

Zelden vertoonde video bewijst dat 'Golden Girls'-ster Rue McClanahan een meester-tuinier was

7 manieren om uw broodjes zo veel beter te maken

Bestrijd gewichtstoename en gewrichtspijn met dit eenvoudige ontstekingsremmende maaltijdplan